2014. április 25., péntek

Válts életmódot lépésről-lépésre! (II. rész)

Mielőtt bármibe is belefognál, tisztáznod kell magadban azt, hogy miért is akarsz életmódot váltani! Ha szimplán fogyni szeretnél, akkor elbuksz! Ha életmódot akarsz váltani, akkor sikerrel jársz! Mert ez itt a lényeg: az életmódod megváltoztatása! Az emberi test annyira komplex rendszert alkot, hogyha megismered a működési folyamatait, akkor csak a jó irányba haladhatsz!


A fogyáshoz az életmódváltáson keresztül vezet az út! Az életmódváltás sokkal többet jelent, mint a szimpla fogyás. Magába foglalja egy olyan "napi rutin" kialakítását, amihez alkalmazkodva egészségesebb leszel és egy sikerekkel teli ösvényre léphetsz.

Az életmódváltás első lépései!

1. OLVASS! 
 --> a google a barátunk, szerezz információkat minél több helyről, ismerd meg a tested működési mechanizmusait!
Ne sajnáld rá az időt, hidd el, megéri! Többet fogsz belőle profitálni, mint gondolnád! Hagyd a hülye káposztaleves diétákat, tanulj meg normálisan enni! Tanuld meg, hogy a testednek milyen arányban van szüksége a tápanyagokra! Ha ész nélkül beleugrasz valamibe (leves diéta, ohne szénhidrát diéta, 90 napos diéta), akkor előre borítékolhatom, hogy kudarcok sorozatával és a teljes kiábrándulással leszel gazdagabb! Amikor még lusta voltam, én is belefogtam a 90 napos diétába. Lelkiismeretesen betartottam mindent, rengeteget sportoltam és fogytam is 10 kilót, amit a diéta abbahagyása után kb. 1 hónap alatt visszaszedtem... Kérdezd meg magadtól, hogy képes vagy-e életed végéig ésszerűtlen diétákat folytatni (amiknek köszönhetően hiánybetegségek alakulhatnak ki) vagy szintet lépsz és megadod a testednek azt, amire szüksége van! 
Olvass a fehérjékről, szénhidrátokról, zsírokról, azokról a tápanyagokról, melyek ezeket optimális arányban tartalmazzák, olvass a testmozgásról, a tested jelzéseiről! 

Ha az első pontot kihagyod, akkor hagyd az egészet a francba! De miért hagynád ki? Érettségire sem úgy mennek a diákok, hogy kihagyják a tanórákat, akkor te miért hagynád ki őket? 

2. KERESS KÖZÖSSÉGEKET!
--> ha egyedül nem megy, akkor nem kell egyedül csinálnod! Kutasd fel azokat, akiknek már sikerült vagy még csak a szárnyaikat bontogatják és ismerjétek meg együtt az utat! Együtt minden könnyebb! :) 



3. VALÓSÍTSD MEG!
--> tűzd ki a napot, amikor az összegyűjtött infókból össze akarod rakni a képet és a tettek mezejére lépsz! Én egyetlen módszerben hiszek, méghozzá a kalóriaszámolásban
Kísérletezz! Állíts össze napi étrendeket úgy, hogy a tápanyageloszlás megfelelő legyen! Játssz a számokkal! 

HASZNÁLJ MÉRLEGET! Mindig, mindent mérj le, a "ránézésre kb. ennyi" nem elég! Ne elégedj meg a "nagyjából ennyi"-vel, tudd, hogy miből-mennyit eszel! Ha nem tudod, nem ér semmit az egész és különben is: ha már csinálsz valamit, akkor csináld rendesen!
Az első hónap a legnehezebb, hiszen akkor még a bevált receptjeidet használod, de hamar rájössz, hogy a bűnös kajákból kevesebbet ehetsz és éhen maradsz nap végére. Pár nap éhezés után fújd ki magad, vegyél egy mély levegőt és tudd, hogy az emberi kreativitás határtalan, szóval ne add fel! Keress a neten alacsony kalóriás recepteket, mentsd le őket egy Word dokumentumba, nyomtasd ki, használd! Ha szükséges, alakítsd át őket a saját kedved szerint! Hagyd ki a kalóriadús dolgokat, a tejfölt cseréld le natúr joghurtra, a tejet vizezd fel, a cukrot helyettesítsd bármivel (édesítővel, xilittel stb.). 


Ne feledd, te vagy a szobrász és a tested a kőtömb! Nyers hasonlat, de csakis te formálhatod és formálod olyanra, amilyenre szeretnéd vagy éppen nem szeretnéd! A tested változásához 70 %-ban járul hozzá az étkezés és 30 %-ban a mozgás. Jól látod, az étkezésé a főszerep
Ha a mozgás gondolatától a hideg futkos a hátadon, akkor az első hónapban csak az étkezésre koncentrálj. 
Ha az étkezés már rutinná vált, akkor rátérhetsz a mozgásra! :) 

Ha nem okoz gondot egyszerre odafigyelned a mozgásra és az evésre is, akkor mindenképpen kezdj el edzeni! Megéri, mert ha mozogsz, akkor többet ehetsz! Érdemes heti 3 edzéssel kezdeni és mindenképpen kezdőknek való, alacsony intenzitású edzésekkel indíts! Az is jó, ha csak nyújtásokat csinálsz és barátkozol a majdani kemény edzésekkel. Bármilyen mozgás jobb, mint a semmilyen! Az étkezésben legyen az első a mértékletesség, az edzéseknél pedig ügyelj a fokozatosságra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése