2014. március 8., szombat

Zöld utat kap a csoki!

De nem mindegy, hogy milyen fajtát választasz! Az elsődleges szempont az áhított csokoládénk kakaótartalmának ellenőrzése, ugyanis nem minden kakaópor egyforma. 



A kakaóport zsírtartalma alapján három csoportba soroljuk:

1. 20-22%: kakaóvajat tartalmaz: jobb ízhatás és fokozott ízélmény miatt keverik az italokhoz.

2. 10-12%: kakaóvajat tartalmaz: ez az általánosan használt kakaó, én minden nap eszek belőle egy keveset.

3. 0%: kakaóvajat tartalmaz: itt nem az íz a lényeg, a gyártók elsősorban az italaik tulajdonságának módosítására használják (nedvesítő hatás, oldékonyság javítása).

A kakaó értékes tápanyagai
"Sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben." /Alexander von Humboldt/
  • magnézium: elsődleges eledele az idegeknek és izmoknak, emellett segít a tápanyagok energiává alakításában, a C-vitamin és kalcium felszívódásában.
  • foszfor: kalciummal együtt gyorsítja az energiafelszabadító folyamatokat, táplálja a csontokat és fogakat.
  • rostok: rosttartalma hasonlít a teljes kiőrlésű kenyérfélékéhez. A magas rosttartalom lassítja a cukor gyors felszívódását, így egyenletesebb tempóbán jutunk az energiához.
  • alkaloidok: a kakaó theobromint tartalmaz, ami hasonló a koffeinhez, de hatása tízszer gyengébb, gyenge vízhajtó.
  • polifenolok: 8-13%-ban vannak jelen, természetes sejtvédő (antioxidáns hatású) tápanyagok, jótékonyan hatnak a vér koleszterintartalmára. A kakaó feldolgozásának végére egyesül a flavonoidokkal.
  • flavonoidok: a flavonoidoknak több csoportja is van, számunkra a flavonok a legfontosabbak, hiszen a kakaóban ez fordul elő a legnagyobb mennyiségben. Ezek a vegyületek csökkentik a vérnyomást, a vérrögképződés valószínűségét. A polifenolok és a flavonoidok együttesen védik a szervezetet a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
  • fitokemikáliák: jelentése "növényi vegyület", mely egy biológiailag aktív, jótékony hatású kémiai vegyületet takar. Tartalmaznak antioxidánsokat, csökkentik a koleszterinszintet és rákmegelőző hatásuk is van. Főleg zöldségekben, gyümölcsökben, zöldfűszerekben találjuk meg őket.

A csokoládé
Most, hogy tisztában vagyunk vele, hogy a kakaó milyen jótékony hatással van szervezetünkre, lássuk az aranyat érő csokoládét, amiben megtalálhatjuk ;) 
A csoki először az ősi maják termékenységi itala volt, melyet a termékenység istennőjéről Ixcacao-ról neveztek el. A csoki egyenlő volt az egészséggel, termékenységgel és élettel! 
Pár száz évvel ezelőtt még kimérve lehetett a patikákban csokit vásárolni, ami ma már elképzelhetetlen. /Mennyi síró gyereket látnánk december 6-án, ha egyszercsak visszatérne ez a szokás? :-D / A vásárolt csoki fűszerezése az adott betegséghez illeszkedett, más-más fűszerezésű járt a soványaknak, idegeseknek, leverteknek. 
Mire jó még a csokoládé?
- csökkenti a krónikus fáradság tüneteit
- javítja a memóriát
- jót tesz a szívnek és az érrendszernek
- hangulatjavító
Ha naponta legalább két kocka 50%-os kakaótartalmú csokoládét eszel meg, akkor a jótékony hatások közül az összeset magadénak tudhatod (török is két kockát, mindig van az asztalom mellett egy tábla jó fajta étcsoki).  Ha nem szeretnéd, hogy emelkedjen a vércukor/vérzsír szinted, akkor a napi csokikeret 6,3 grammnyi, az is étcsokiból!
Akkor most lássuk a legfontosabb dolgot! 




<-- A csokigyűjteményemet :)





Miért is tettem be ezt a képet? Csupán azért, hogy lássátok, nem kell egyből megenni az összes csokit, amit ajándékba kaptok, vagy akciósan vesztek. Ezeket kb. 3 hónap alatt gyűjtögettem össze és nem falom fel őket egy rosszabb nap után! Van egy csokisfiókom a konyhában, ahová eldugdosom és ha az asztalom melletti tábla elfogy, akkor előveszek egy újabbat :) Az olcsóbbakat zabsütibe szoktam törni, vagy teszek egy kicsit a kedvenc pudingjaimba.
Az egyik kedvenc filmem a csokiról, ami tényleg az istenek eledele ;) --> Chocolat
Forrás:
2013.03.08.: http://www.hotdog.hu/egeszseg/dieta/az-etcsokolade-jotekony-hatasai2013.03.08.: http://www.intimzona.hu/az-vagy-amit-eszel/erdekessegek-a-kakaorol


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése