2014. március 7., péntek

Válts életmódot lépésről-lépésre! (I. rész)

Még mielőtt belekezdenék a receptjeim lassú intravénás adagolásába, előtte nem árt egy kis fejtágítás, hogy kitarts és ne add fel! De előtte szögezzük le, hogy abszolút laikusként fogtam hozzá az étkezésem megreformálásához, nem vagyok szakember, csak nagyon érdekel, hogy milyen üzemanyag viszi előre az emberi szervezetet.


Ha Téged is érdekel, akkor először is tisztázd magadban, hogy mik a céljaid:
1. Fogyni akarsz!
2. Tudatosan szeretnél táplálkozni!
3. Csak a főzés öröme hozott ide!

Ha a harmadik pontot választottad, akkor ne is olvass tovább :)

A második pontnál a hangsúly a tudatosságon van, ami azt jelenti, hogy nem eszel össze mindenféle szemetet, hanem "szimbiózisban" élsz az ételekkel, élvezettel eszel és tudod, hogy mit is fogyasztasz. Ugye mindannyian ismerjük a mondást, hogy az vagy, amit megeszel! Erre gondolj, miközben étkezel! Teremts kapcsolatot az étellel! Ha te készíted el, akkor a kapcsolat még szorosabb lesz, hiszen te választod az alapanyagokat, energiát fektetsz abba, hogy valami fenségeset alkoss és hidd el, utána még ízletesebbnek fognak tűnni ezek a fogások! Nem csak belapátodolod, hanem megízleled és magadban értékeled is a teljesítményedet :) Ha nagyon utálsz főzni, akkor se csüggedj, mert meg fogod szeretni! Minden kezdet nehéz, gondolj bele, hogy mennyi kudarc kellett ahhoz, hogy most androidos telefont szorongathass a kezedben. El sem tudjuk képzelni, hogy mennyi munka van mögötte! Ha nem akarsz bele energiát fektetni, akkor eredményeid se lesznek, szóval inkább bele se kezdj...

Ha az első pontot választottad, akkor tudnod kell, hogy ez szoros összefüggésben van a másodikkal, sőt, még nagyobb önuralmat kíván, hiszen nem a súlyod megtartására törekszel. Tisztáznod kell magadban, hogy mik a céljaid, mi az a testsúly, alkat, amivel már elégedett lennél? Mindig sírva röhögök az olyan diétákon, amik egyoldalú táplálkozásra buzdítanak és olyasmikkel tömik az elkeseredett túlsúlyos emberek fejét, hogy no para, ha csak almát eszel három hétig, akkor lemegy napi egy kiló... Aki siralmas lelkiállapotban van és gyors eredményeket szeretne, az el is hiszi ezeket a dajkameséket, de tegyük a szívünkre a kis kezünket és emlékezzünk vissza, hogy a túlsúlyunk sem úgy keletkezett, hogy minden nap feljött egy kiló plusz, mert nokedlit ettünk reggelire. Hosszú és kitartó szénhidrát- és zsírtúlfogyasztással sikerült azt tükörből visszanéző amorf népművészeti cserepesedény alkatot magunkra ölteni. Soha, de soha nem szabad másokat hibáztatnod, az életed minden egyes momentumát Te irányítod! Ez persze nem vonatkozik arra, ha a főnök túlórát sóz rád és az íróasztalnál kell ülnöd 12 órán keresztül. De az, hogy utána mit kezdesz magaddal, már A TE DÖNTÉSED! Te döntöd el, hogy reggel, amikor felébredsz megeszed-e a reggelidet, összecsomagolod-e az ebédet vagy bemész a boltba és veszel két kakaóscsigát... te döntöd el, hogy dohányzol-e, iszol vagy drogozol... te döntöd el, hogy felemeled-e a segged a kanapéról és kiválasztasz-e egy tornavideót youtube-ról, amit lelkiismeretesen végigcsinálsz.

Ráadásul én még nehezebb helyzetben vagyok, mivel pici a lakásunk, az ágyból fekve nézzük a tévét... és ez nem egy sima ágy, hanem egy kihúzható kanapé, ami nyitott állapotban a térdemig se ér. Tudjátok mi munka onnan feltápászkodni? ... és mégis megteszem, szinte minden egyes nap... és miért? Mert az ÉN DÖNTÉSEM! Eldöntöttem, hogy szánok magamra időt, mert megérdemlem! Nincsenek kifogások, csak én vagyok, az én testem, az én lelkem! A gyerkőcödet bízd az apukájára (mert van neki az is) vagy a nagyszüleire, a testvéredre, nagybátyádra, a szomszédra, bárkire, akiben megbízol és törődj végre magaddal!

Ha az elhatározás megszületett és már tudod, hogy te irányítasz, akkor a következő lépés a CSELEKVÉS! Ismerd fel, hogy minden segítség egy karnyújtásnyira (vagyis inkább egy kattintásnyira) van Tőled, használd ki ezeket! Ahhoz, hogy belődd a napi kalóriaigényed, kövesd Shapeshifter utasításait, nagyon jól hasznosítható írás, el se tudod rontani! ;) Miután ez megtörtént, regisztrálj a kalóriaszámlálást segítő honlapon, állíts be mindent a saját paramétereid szerint és már kezdheted is! Az étkezéseid rögzítésén túl, a napi mozgást is felviheted, ami azt jelenti, hogy a mozgás során felhasznált kalóriák hozzáadódnak a napi kalória keretedhez. Tehát ha mozogsz, akkor többet ehetsz!!! :)
/Amire figyelned kell, ha saját ételt viszel fel, hogy az "elpárolgásról" ne feledkezz meg, bővebben a GYIK-ban olvashatsz róla./

Ügyelj rá, hogy sokszor egyél keveset! Tudom, mindenki ezt szajkózza, dehát ha egyszer ez a legjobb a szervezetednek, akkor miért nem szoktatod rá magad? Tudod, a te döntésed!


Gutaütést kapok attól, amikor valaki azzal büszkélkedik, hogy sikeresen betartotta a napi kalórialimitet, igaz, hogy egész nap nem evett semmit, hogy lefekvés előtt az esti filmhez betolhasson egy pizzát és három sört. Tessék? Eee'mentek otthonró'?!  :'D Ne légy a saját tested ellensége, ne vondd meg magadtól az ételek élvezetét! Ha egyszer-kétszer túlléped a keretet, ne büntesd magad! Edd meg azt a pizzát, ha szeretnéd, a TE DÖNTÉSED!


Egy szó, mint száz, törekedj a rendszerességre, tudom, nem könnyű munkahely mellett az esti főzéseket és a többszöri étkezést bevezetni, de próbálkozz! Ha már 4-szer eszel egy nap, az is egy kis győzelem! Egyre jobb leszel! :) Kajából meg mindig főzz több napra, úgy kevesebb időd megy el a főzésre.


Ha megéhezel, akkor pörgesd vissza magadban az időt, nézd meg, hogy addig a pillanatig, ahol éppen most vagy, mennyi kalóriát fogyasztottál el és ha a mennyiséget megfelelőnek találod, akkor kérdezd meg magadtól: ISZOL te rendesen (cukormentes italokat, gyümölcsteát, vizet)? Ha gyakran fáj a fejed, akkor biztosan gond van a folyadékfogyasztásoddal, ez ugyanis az első jele annak, hogy a szervezeted szépen lassan kiszárad... Vásárolj egy nagy bögrét és fogadd meg, hogy amint elfogy belőle az innivalód, azon nyomban utántöltöd (számold, hogy hányszor töltöttél a nap folyamán)! Vagy vegyél magadhoz egy két literes ásványvizet és próbáld meg meginni a nap végére! Valahogy MÉRD le, hogy mennyit iszol! Megdöbbentő, de sok ember észre sem veszi, ha egész nap nem iszik... ne tedd ezt, figyelj magadra, a tested jelzéseire!


Ha már rendesen eszel-iszol, tisztában vagy a céljaiddal és az eszközöket is megismerted, akkor jöhet a legnagyobb mumus: a mozgás! Ha jól tudom, akkor az alakformálás 70%-ban az étkezésen, 30%-ban pedig a mozgáson múlik. Nem fogok most arról papolni, hogy mozogj, mert akkor virágba borul az univerzum!
Ha benned megszületik az a döntés, hogy három emelet megmászása után nem akarsz levegőért kapkodni, ha fogócskázni szeretnél a gyerekekkel, ha derékfájás nélkül le akarsz lehajolni bekötni a cipőfűződ, ha magad mögött akarod tudni a stresszt, a szorongást, ha érezni és uralni akarod a tested, na akkor válaszd a mozgást! Ha csak a diétát követed, akkor az izmaid eltunyulnak és a gömbölyded nőies formák helyett egy 8 éves kisfiú teste fog visszanézni rád a tükörből... Persze, ha a te célod ez, akkor semmi probléma! Még mindig Te döntesz! :) Ne hagyd, hogy az újságokban mosolygó photoshop-modellek befolyásoljanak abban, hogy TE mit tartasz szépnek és mivel vagy megelégedve. Egyet jegyezz meg: az izmok épüléséhez fehérje kell! Minél több izmod van, annál többet ehetsz bűntudat nélkül (persze, nem mindegy, hogy mit eszel). Úgyhogy az IZOM jó, az IZOM roppant fontos! :-)))
Kezdetnek, ha lehet, akkor ne egy Béres Alexandra DVD-t tegyél be... kezdj valami könnyedebbel, ami sikerélményt hoz és megszeretteti veled a mozgást! Nyújts egy kicsit, ismerd meg a határaidat! Ajánlom erre a célra a Yin Jógát, 3 percig kell kitartanod a pózokat, nagyon meditatív hatású mozgásforma és nem is fogsz belehalni, lényegében szusszansz egy nagyot a stresszes nap után (előtte egy kis bemelegítést végezz, mert meleg izmokkal könnyebb nyújtani).Nekem ez az egyik kedvenc videóm --> Yin Yoga.
Légy elnéző magadhoz, soha semmit ne erőltess, ne lépd túl a határaidat! A tested folyamatosan üzen neked, vedd a jeleket! :) Ha valahol fájdalmat érzel, akkor nem figyeltél a jelekre, fogd vissza magad!
Ha a jóga untat, akkor irány a természet, sétálj egyet a pároddal, a barátnőddel, vidd le a kutyát, vegyél egy kutyát, aki szétszedi a lakást, ha nem vagy hajlandó megmozdulni, biciklizz, kirándulj, mozdulj ki!
A lehetőségek száma végtelen, csak élned kell velük! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése