2014. március 8., szombat

Boldog Nőnapot!

Tudtad, hogy Nőnapon olyan varázslat keríti hatalmába a nőket, aminek köszönhetően bármennyi csokit megehetnek és mégsem híznak tőle? .... szóval nem? ... én sem! :D 
De mivel ma szinte az egész világ a Nőket ünnepli, talán egy kis kényeztetés neked sem árt, a mai nap a Tiéd, tedd, amit szeretnél :)
Persze ez nem azt jelenti, hogy nekiesel a hűtőnek és előtúród a frigóból a fagyisdobozt, ne légy falánk,  a kulcsszó: mértékkel!

De honnan is ered, miért is lett a miénk ez a nap? 
Magyarországon 1948 óta ünnepeljük, eredetileg az egyenjogúságért és a szabad munkavállalásért küzdő szuperwomenek évszázados küzdelmének állít emléket.

Először 1857. március 8-án tüntettek emberibb munkakörülményekért és magasabb bérért a női dolgozók New York-ban. 33 évnek kellett eltelnie, mire kimondták, hogy a nőknek joguk van munkát vállalni.
A mai napig találkozom olyan "önmagukat férfinak tituláló önző kölykökkel", akik azt állítják, hogy a nőknek otthon van a helye és azon belül is a konyhában. Erre én csak annyit mondok, hogy az ilyen takarodjon az erdőbe vadászni pattintott kőeszközökkel! 

 A következő lépcső a nők választójogának kinyilvánítása volt, ami röpke 11 év után, 1910-ben meg is történt. Hú, de lassan őröltek (és őrölnek ma is) azok a bizonyos malmok!
1917-ben az oroszországi nők tüntettek kenyérért és békéért, s elnyerték szavazójogukat.

A Nőnap harcias szelleme teljesen eltűnt. Jellege teljesen megváltozott, a férfiak virággal és csokival próbálják betömni a szánkat és elfeledtetni azt az elnyomást, aminek kitették a régi korok asszonyait. 

Bevallom, nagyon kedves dolognak tartom, hogy virágot vesznek és kedves kis üzeneteket dugdosnak mindenhová, de ez a nap számomra olyan, mint a Valentin-nap. Nem csak március 8-án vagyok Nő és nem csak február 14-én szeretem a páromat, úgyhogy Uraim, tessék minden egyes nap ünnepelni és megbecsülni a Nőket, mert megérdemlik! :)

/Forrás: 2014.03.08. - http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_n%C5%91nap/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése